marți, 21 iulie 2020

Pelerinaj, credinta si traire romaneasca

             Motto: "Unicul dor al vietii mele este sa-mi vad natiunea mea fericita [...]. Voiesc dara si hotarat sa dispun ca TOATA averea mea [...] sa treaca in folosul natiunii si intru ajutorul infiintarii unei academii de Drepturi, tare crezand ca luptatorii cu arma legii vor putea scoate drepturile natiunii noi."
 Testamentul lui Avram Iancu 
      In Transilvania biserica ortodoxa romana a cunoscut prigoana timp de sute de ani, dimpreuna cu poporul roman, care, desi majoritar in aceasta regiune, a fost lipsit  de recunoastere si drepturi timp de sute de ani. Cele mai importante represiuni imopotriva bisericii ortodoxe romane au fost cei trei ani din primavara anului 1761 cand generalul Adolf Nikolaus von Bukow a devenit comandant militar si guvernator al Transilvaniei. In toata aceasta perioada generalul trimis de catre Imparatesa Imperiului Habsburgic a distrus in doar trei ani aproape toate cele 200 de manastiri ortodoxe romanesti pentru ca acestea se opunea uniatiei. Urmatoarea prigoana importanta a fost aceea a comunismului ateu, prigoana a tuturor bisericilor din Romania, Biserica Greco Romana din Romania a fost desfiintata printr-un decret. In perioada interbelica in special in anii '20 romanii din Transilvania au reinfiintat multe dintre manastirile distruse de generalul Bukow dar acestea au fost din nou depopulate de calugari si distruse de comunisti in special dupa decretul 410 din 1959 care obliga monahii si monahiile sa paraseasca manastirile, dupa ce cu un an inainte, in 1958 au fost obligati minorii sa paraseasca manastirile. Asa cum credinta nu a slabit in Transilvania in sutele de ani de stapanire habsburgica, turceasca sau duala austro ungara nu a slabit nici in anii comunismului si toate acele manastiri distruse se recladesc si infloresc in anii ce au urmat lui 1990.
              In sfarsitul de saptamana 18-19 iulie 2020 am facut un pelerinaj cu un grup minunat de oameni din municipiul Arad si Curtici pe la biserici frumoase si manastiri ortodoxe romanesti de la Oradea si din Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului.
             Am vizitat Manastirea  Buna Vestire din Oradea, str. Matei Corvin, nr. 234, cartierul Episcopia Bihor. Biserica manastirii a fost construita in 1934 de Armata Romana pentru a aduce sufletul romanesc si in aceste  zone maghiarizate de veacuri. Lacasul a avut insa o soarta nefericita , ramanand peste 60 de ani in paragina, pana  in 1997, cand s-a infiintat aici o manastire.
            Al doilea  obiectiv vizitat a fost Manastirea Scarisoara Noua cu hramul Sfantul Ioan Botezatorul, situata in  sat Scarisoara Noua, com. Piscolt, jud Satu Mare. Satul a fost o colonie de moti, stabiliti aici in anul 1924. In anul 1940 dupa Dictatul de la Viena ( 30 august 1940), motii au fost alungati, dar au revenit in anul 1948. La 24 iunie 1991 s-a sfintit aici un loc de schit. 
         Urmatorul obiectiv a fost Catedrala Episcopala Ortodoxa Romana din Baia Mare, inca in constructie, de dimensiuni impresionante, comparabila ca dimensiune cu Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti si cu Biserica Sfanta Vineri din Zalau. Catedrala baimareana este construita pe mai multe nivele, momentan se slujeste in  demisolul organizat ca un adevarat complex, impresionanat ca si dimensiuni, poate gazdui 2500 de credinciosi, cu un iconostas zidit si icoane realizate in mozaic din sticla de Murano ( imaginea este plafonul demisolului acestei catedrale).
         Am vizitat Manastirea Rohita- Boiereni Maramures, manastirea a fost distrusa de trupele generalului Bukow in anii 1761-1762. Din anul 1992 se incepe recontruirea manastirii cu  hramul  Acoperamantul Maicii Domnului. Asezata in padure la cativa kilometrii de vatra satului, toate cladirile construite in stil traditional maramuresan din lemn si cu acoperisuri din sindrila de lemn.  O scara de lemn cu aproximatic 100 de trepte urca in curba, ca si serpentinele soselei pe munte, pana la clopotnita, scara mi-a reamintit de scara scolarilor din Cetatea Sighisoarei.
           A urmat apoi Manastirea Sfanta Ana-Rohia, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Asezamantul a fost  ctitorit de preotul Nicolae Gherman in amintirea fiicei sale Anuta care a murit la varsta de 10 ani. Intre anii 1940- 1944 , sub staretia ieromonahului Nifon Matei, manastirea a facut in zona o frumoasa misiune ortodoxa si nationala. Aici a fost primit in anul 1980 Nicu Steinhardt si tuns in monahism la 16 august 1980,a trait aici pana la moartea sa in 1989. Aici se construieste un Centru Cultural Monahal si Social  "Nicolae Steinhardt" care in final va avea zece nivele si va cuprinde paraclis, muzeu, biblioteca, sala de conferinte, spatii culturale si trapeza monahala unica.
               Am innoptat la Manastirea  Nasterea Maicii Domnului -Lapusul Romanesc, Rouaia.Acest lacas a fost construit pe temelia unui lacas mai vechi care exista la 1480 si a fost distrus in 1762 de catre generalul Bukow, manastirea a fost reactivata in 1994. Situata intr-o locatie superba manastirea are posibilitati de a gazdui multi pelerini, curtea care cuprinde si un helesteu in care se poate pescui, este amenajata superb.
               Dumineca de dimineata cu ploaia impreuna am pornit spre Manastirea Sfantul Ilie Dealu Mare unde am stat la slujba. Manastirea infiintata in 1991 este destul de mica dar impresionanata prin frumusete. A plouat in rafale in tot timpul slujbei, la un moment dat un abur ca o ceata s-a lasat peste poiana in care este manastirea incat din pridvorul bisericii nu se vedea altarul de vara situat la cativa metri. Dupa slujba am fost ospatati si impreuna cu noi a fost si Episcopul Maramuresului si Satmarului care ne-a binecuvantat si cu modestie ne-a intrebat ce manastiri am vizitat si cum ni s-a parut eparhia sa.
         Ultimul nostru obiectiv vizitat a fost Biserica Sfanta Vineri din Zalau, cu o arhitectura care imbina clasicul cu modernismul,impresionanta ca dimensiuni, poate gazdui 5000 de credinciosi, are planul unei cruci inscrise, cu laturile egale si pe jumatate dimensiunile Catedralei Sfanta Sofia din Istanbul. Intrarea principala se faca pe sub arcul unui monument al eroilor, imbracata in marmura alba si situata pe un deal biserica catedrala domina orasul. 


" O constiinta impacata si pace in suflet va doresc tuturor."
                                            K'melia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu